Middag over Herman Boerhaave als arts en botanicus


07 juni 2019_
_
_

Dit evenement heeft 07 juni 2019 plaatsgevonden.
Hieronder vindt u nog de informatie over dit evenement.


BeschrijvingHerman Boerhaave was een wereldwijde beroemdheid, het gerucht gaat dat je enkel zijn naam op een postkaart hoefde te zetten en de postbode wist hem te vinden. Als echte duizendpoot was deze hoogleraar niet alleen arts, maar ook anatoom, scheikundige, onderzoeker en  botanicus.
Tijdens zijn tijd als directeur van de Hortus Botanicus te Leiden bracht hij vele verbeteringen en uitbreidingen aan, en beschreef hij vele nieuwe plantensoorten.


Rijksmuseum Boerhaave en Hortus Botanicus
Bij Rijksmuseum Boerhaave eren we deze geleerde met de tentoonstelling ‘Herman Boerhaave en de Gouden Eeuw van de Wetenschap’, en bij de Hortus botanicus Leiden komt de geneeskunde uitgebreid aan bod bij de presentatie ‘Beter met Planten’. Een mooie gelegenheid dus voor een gezamenlijk arrangement!

Over het programma:


De middag begint in Rijksmuseum Boerhaave met twee korte lezingen van elk een half uur. • Dr. Tinde van Andel, autoriteit op het gebied van botanie en tuinen, vertelt over de hoogtepunten in de geschiedenis van de medische botanie. Aan bod komen Leidse botanicus Paul Hermann, Leonhard Rauwolf en medicinale planten in Syrië in 1574, en een manuscript uit de bibliotheek van Boerhaave over Sri Lankaanse medicinale planten.

 • Conservator Tim Huisman geeft inzicht in het leven en de bijzondere prestaties van Herman Boerhaave. Hoe werd hij een van de beroemdste mannen van Europa, wat was zijn inbreng in de Gouden Eeuw van de Wetenschap, hoe veranderde hij de vakken waarin hij les gaf, en toetste hij de beweringen van zijn voorgangers?


  Wandeling door Leiden
  In 30 minuten loopt u door het prachtige stadscentrum van Leiden naar de Hortus botanicus. Onderweg worden relevante plekken toegelicht, zoals de Waag waar de chirurgijns vergaderden, de Pieterskerk met het grafmonument van Herman Boerhaave, en de meest chique buurt van de stad het Rapenburg.


  Rondleiding Hortus Botanicus
  De middag sluiten we af met een begeleide rondleiding bij de Hortus botanicus. De rondleider toont u de ‘Boerhaaveboom’ van de Hortus: een grote tulpenboom (Liriodendron), met grappig blad in de vorm van een kattenkop dat ingeknipt lijkt te zijn.
  Professor Boerhaave was van 1709-1730 directeur van de Hortus. U krijgt uitleg over wat hij in die tijd bereikt heeft en hoe de tuin er indertijd uit zag.
  In 2019 is het thema van de Hortus ‘Beter met planten’. Op verschillende plekken in de tuin komt u informatie over dit onderwerp tegen. Waaronder de Aloe vera, een plant waarover Boerhaave pagina’s vol schreef in zijn boek ‘Historia plantarum’.

  Praktische informatie:


  Wanneer: vrijdag 7 juni van 13.00 tot 16.00 uur.
  Waar: Start bij Rijksmuseum Boerhaave Lange Sint Agnietenstraat 10 te Leiden. Eind bij Hortus botanicus Rapenburg 73 te Leiden.
  Prijs: €10,- exclusief entree bij beide locaties, te voldoen aan de kassa. Koffie/thee inbegrepen.  Bij de foto's:
  1) Herman Boerhaave, Jacob Heenkes Cornelis Troost
  2) Liriondendron

 
Informatie overzicht

EvenementMiddag over Herman Boerhaave als arts en botanicus
LocatieLeiden
Datum07 juni 2019
KortingNee
Prijs€ 10,00 p.p.


_