Het leven van Boeddha, de weg naar nu met persoonlijke bruikleen van Dalai Lama


16 september 2018  t/m  03 februari 2019_
_
_

Dit evenement heeft 16 september 2018  t/m  03 februari 2019 plaatsgevonden.
Hieronder vindt u nog de informatie over dit evenement.


Beschrijving

Ruim zestig kunstwerken, eeuwenoud en modern, spectaculair bijeen in De Nieuwe Kerk

Eeuwenoud en modern, Ai Weiwei en Yoko Ono
Millennia-oude objecten en hedendaagse kunst komen in de tentoonstelling bijeen. Het oudste object dateert uit de derde eeuw, het jongste uit 2018. 


• Een van de topstukken is het ruim twee meter hoge beeld van een staande Boeddha uit de vijfde-zesde eeuw, die de bezoeker als eerste verwelkomt.
• Er is een schat aan bijzondere oude beelden te zien, afkomstig van leden van de jubilerende KVVAK, de Koninklijke Vereniging van Verzamelaars der Aziatische Kunst.
• De moderne kunst betreft werken van de internationaal bekende kunstenaars Ai Weiwei, Yoko Ono, Tony Feher, Alicia Framis, Tatsuo Miyajima, Allan Kaprow, Rei Naito, Kohei Nawa, Michelangelo Pistoletto, Ugo Rondinone en Carolee Schneemann. Ook Nederlandse kunstenaars zijn vertegenwoordigd met werken van Salvador Breed en Koos Breukel.

Thangka van de Dalai Lama
Speciaal voor de tentoonstelling Het leven van Boeddha, de weg naar nu is een bijzondere thangka, een rolschildering, beschikbaar gesteld uit de persoonlijke bezittingen van Zijne Heiligheid de Dalai Lama.
De rolschildering, vervaardigd in de negentiende eeuw in Tibet, komt uit een reeks schilderingen die het levensverhaal van de Boeddha illustreren. Op zaterdag 15 september zal Zijne Heiligheid de Dalai Lama de nieuwe tentoonstelling in De Nieuwe Kerk Amsterdam officieel openen, waarbij hij deze thangka ter plekke zal bezichtigen.

Tentoonstelling
De tentoonstelling vertelt het levensverhaal van de Boeddha. Hij werd in de vijfde eeuw v.Chr. als rijke prins geboren maar koos op zijn 29ste radicaal voor een ander leven.
Zijn levensfases staan symbool voor het boeddhisme en vormen het verhaal van de tentoonstelling:
• de geboorte,
• de ommekeer,
•de verlichting,
• de eerste leerrede .
• zijn overlijden.
De essentie van het boeddhisme is de verlichting, die bereikt kan worden door de bewustwording van het hier en nu.
De tentoonstellingsmakers, onder wie co-curator en vormgever Siebe Tettero, verbeelden het ‘nu’ met werken van hedendaagse kunstenaars; speciaal voor deze tentoonstelling worden ook nieuwe kunstwerken gemaakt. Het leven van Boeddha, de weg naar nu is te zien van 16 september 2018 tot en met 3 februari 2019.Opening: dialoog en livestream
De tentoonstelling wordt op zaterdagochtend 15 september geopend door Zijne Heiligheid de Dalai Lama door middel van een dialoog met technologische vernieuwers en jongeren over Compassie en Technologie. 


De dialoog wordt in nauwe samenwerking met SingularityU The Netherlands samengesteld. Het is een besloten bijeenkomst, maar deze zal door middel van een livestream te volgen zijn.
In samenwerking met het Buddhist Film Festival Europe (BFFE2018@EYE) organiseert De Nieuwe Kerk een bijeenkomst in de kunstsociëteit van  Arti et Amicitiae (Rokin 112). Daar wordt de livestream op groot scherm uitgezonden op 15 september. Entree is € 8 (inclusief ontbijt), inloop tussen 8.30 – 9 uur.Prijs: 
Online € 14,=, aan de kassa € 17,50
Bij de foto's: 


1)        Thangka: levensscène van de Boeddha, Tibet, 19de eeuw, 213,4 × 153 cm
2)       V.l.n.r.: Staande Boeddha, China, Noordelijke Wei-dynastie, eind 5de – begin 6de eeuw, 239 cm, Collectie Ben Janssens, Londen; Ai Weiwei, Tree, 2010 © Ai Weiwei Studio, Courtesy Lisson Gallery, Photography: JACK HEMS; Kohei Nawa,PixCell-Deer#51, 2018, 219,7 x 189 x 150 cm, foto: Nobutada OMOTE; Boeddha Sakyamuni in nirvana-pose, Thailand, 63 × 165 × 38 cm; poortgebouw De Nieuwe Kerk zoals dat zal worden ingepakt door Ugo Rondinone.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Informatie overzicht

EvenementHet leven van Boeddha, de weg naar nu met persoonlijke bruikleen van Dalai Lama
LocatieAmsterdam
Datum16 september 2018  t/m  03 februari 2019
KortingNee
Prijs€ 17,50 p.p.


_