Kijkdagen historische kunst van G.Maduro, naamgever van Madurodam


10 november 2016  t/m  18 november 2016_

Dit evenement heeft 10 november 2016  t/m  18 november 2016 plaatsgevonden.
Hieronder vindt u nog de informatie over dit evenement.


Beschrijving

Vele tientallen gouden, zilveren en porseleinen kunstobjecten lagen deccenialang opgeslagen in houten kisten. Ze behoren tot de nalatenschap van mevrouw Rebecca D. Maduro. Zij stichtte samen met haar man Madurodam ter nagedachtenis aan hun zoon en verzetsheld George John Lionel Maduro.
Van 10 t/m 14 november toont het Venduehuis Den Haag deze prachtige objecten. Op 17 (goud en zilver) en 18 november (porselein) volgt de veiling.   


 


 


 


 


 


 


 Maduro en de slag om de Residentie 
George John Lionel Maduro werd in 1916 in Willemstad op Curaçao geboren. Als 24-jarige student en officier der Nederlandse cavalerie vocht hij in de Slag om de Residentie.
Hij voerde de leiding bij het veroveren van de oor de Duisters bezette Villa Leeuwenbergh bij Leidschendam en het krijgsgevangen nemen van Duitse parachutisten.


 


 


 


 


 


 


 Verraden
Toen hij in 1943 geallieerde piloten hielp ontsnappen, werd hij verraden. Evenals andere keren daarvoor wist hij ook nu te ontsnappen. Weer ging hij in het verzet. Totdat de Gestapo hem oppakte. Maduro kwam terecht in het concentratiekamp Dachau. Daar overleed hij vlak voor de bevrijding op 28-jarige leeftijd aan vlektyfus.


 


 


 


 


 


 


 Madurodam. een moument voor hun enige zoon
De ouders van George Maduro stelden het startkapitaal beschikbaar voor Madurodam als monument voor hun enige zoon. Madurodam groeide uit tot een internationaal icoon en trok sinds de opening in 1952 bijna 60 miljoen bezoekers van over de hele wereld.

Collectie van Maduro: te zien
Het Venduehuis Den Haag voelt zich uiteraard zeer vereerd diverse objecten van goud, zilver en porselein te mogen veilen uit de nalatenschap van mevrouw Rebecca D. Maduro.
De collectie goud en zilver bestaat uit:
• veel gebruiksvoorwerpen en tafelservies zoals een zilveren theepot, een gouden suikerlepel en een zilveren thee- en koffieservies.
• Topstuk is een zilveren Chanoeka 'het Joodse feest van de lichtjes' lamp, opgesierd met rocaille en putti en gedecoreerd met Louis XIV kwasten.
•De porseleinen objecten zijn van Aziatisch porselein. Veel objecten zijn afkomstig uit Qianlong, waaronder blauwwitte borden, een terrine met deksel, een fencai bord en een fencai diner servies.

Van donderdag 10 tot en met maandag 14 november zijn alle objecten te bezichtigen bij het Venduehuis Den Haag. De gouden en zilveren objecten worden donderdag 17 november bij het Venduehuis Den Haag geveild, het Aziatisch porselein op vrijdag 18 november. Deze veilingen zijn ook rechtstreeks online te volgen.


Bij de foto's: Chanukalamp
fencai servies
Maduro gouden ratel 
Maduro Japans Satsuma schaal 


 


 


 


 


 


 


 


Informatie overzicht

EvenementKijkdagen historische kunst van G.Maduro, naamgever van Madurodam
LocatieDen Haag
Datum10 november 2016  t/m  18 november 2016
KortingNee
PrijsGratis


_