Het Klok & Peel Museum te Asten


11 maart 2015  t/m  30 december 2016_
_
_
_

Dit evenement heeft 11 maart 2015  t/m  30 december 2016 plaatsgevonden.
Hieronder vindt u nog de informatie over dit evenement.


Beschrijving

Het Klok & Peel Museum in Asten
Hier treft u een breed scala van activiteiten en bezienswaardigheden aan.
Begon het Museum ooit als het Klok en Beiaard Museum Asten, er is veel veranderd en bijgekomen.
Toch beginnen we onze informatie met de Klok.


Klok en beiaard, het begin: 
De beiaardcollectie in het museum is van internationale betekenis. Bovendien beschikt het museum over de omvangrijkste bibliotheek en documentatie ter wereld op het gebied van klokken.
Het begin van de collectie werd in 1969 gevormd door de historische luidklokken en technische toebehoren die campanoloog dr. André Lehr (1929-2007) bij Eijsbouts had verzameld. André Lehr was op zijn vakgebied een zeer verdienstelijk wetenschappelijk onderzoeker met veel publicaties op zijn naam.

De collectie:
Tot de kerncollectie behoren de klokken en beiaarden uit de Lage Landen. Daarnaast zijn klokken en bellen uit andere culturen te zien.
De klokken uit Azië, in het bijzonder die uit China, kunnen eveneens als kerncollectie worden beschouwd. Gezichtsbepalend voor het museum is een indrukwekkend astronomisch kunstuurwerk.                                                                                                                                           

Asten klinkt in de Notre Dame:
Sinds juni 2013 is de permanente tentoonstelling 'Asten klinkt in de Notre Dame' te zien. Een tentoonstelling over de bijzondere in Asten gegoten klok voor de Notre Dame. 
Het prestigieuze project is de aanleiding van de tentoonstelling ‘Asten klinkt in de Notre Dame’. Speciaal voor deze nieuwe tentoonstelling is het binnenplein van Klok & Peel Museum Asten als permanente openluchtexpositie bij het museum getrokken. De grote klok Marie is er in een levensgrote replica te zien. Tekst en foto’s geven het proces van de totstandkoming van deze bijzondere klok weer. Ook is er aandacht voor de Notre Dame. De uitstraling van het vernieuwde binnenplein brengt bezoekers van Klok & Peel Museum Asten terug naar de sfeer van het Île de la Cité, het eiland in de Seine waar de Notre Dame staat en het middeleeuwse Parijs werd gesticht.


De Peel:
De tweede museumcollectie omvat de natuur- en cultuurhistorie van De Peel, het gebied op de grens van Brabant en Limburg.
Het natuurstudiecentrum groeide uit tot Natuurhistorisch Museum De Peel. De natuurhistorische collectie breidde gestaag uit met door museummedewerkers verzamelde objecten en door middel van giften en legaten. Het Peelgebied bleek een grote inspiratiebron. Het gebied omvat de veen- en moerasgebieden die oorspronkelijk voorkwamen in het oosten van Noord-Brabant en in het midden en noorden van Limburg. Het gebied is een bijzondere natuurlijke en landschappelijke eenheid en is als regio een begrip in ons land.

De natuurhistorische collectie over De Peel heeft inmiddels een bovenregionale uitstraling gekregen. De verzameling paleontologie met fossielen uit de prehistorie van het Peelgebied en onder meer een mammoetskelet is landelijk befaamd. Deze deelcollectie heeft een zeer hoge wetenschappelijke waarde en is gezichtsbepalend voor het museum. Ook de insectenverzamelingen van Nies en Hellinga zijn van nationaal belang en vertegenwoordigen een hoge wetenschappelijke waarde. 

Tuinen:
In de fraai aangelegde tuinen aan de achterzijde van het museum komen de twee museumcollecties bij elkaar ‘van kruidentuin tot klankentuin’. Daar staat ook de grote glazen Oranjerie waar workshops, educatieve projecten, evenementen en zomeravondconcerten worden georganiseerd.

Openingstijden:
Dinsdag tot en met vrijdag van 09.30 tot 17.00 uur
Zaterdag, zondag en maandag van 13.00 tot 17.00 uur
Feestdagen: 13.00 tot 17.00 uur
Voor speciale dagen waarop het Museum gesloten is zie de website.


Entreeprijzen:
Volwassenen:  € 7,00
65+ : € 6,00
Kinderen van 4 tot en met 15 jaar € 3,50

Adres:
Museum Klok & Peel
Ostaderstraat 23, 5721 WC Asten
Telefoon: 0493- 691865
Email: info@museumasten.nl


Voor meer informatie: www.museumasten.nl


Bron: Nieuwsbrief Museumkaart en Website Museum

 


 


 


 


 

Informatie overzicht

EvenementHet Klok & Peel Museum te Asten
LocatieMuseum Klok & Peel, Ostaderstraat 23, 5721 WC Asten
Datum11 maart 2015  t/m  30 december 2016
KortingNee
Prijs€ 7,00 p.p.


_