Manhattan Masters 10 topstukken uit The Frick Collection


29 september 2022  t/m  15 januari 2023_
_

Dit evenement heeft 29 september 2022  t/m  15 januari 2023 plaatsgevonden.
Hieronder vindt u nog de informatie over dit evenement.


Beschrijving

Het jubileumjaar van het Mauritshuis sluit af met een zeer bijzondere tentoonstelling: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York.

Voor het eerst
Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum. Een van de schilderijen die New York tijdelijk inruilt voor Den Haag, is het bejubelde Zelfportret van Rembrandt uit 1658, een schilderij van de buitencategorie. De schilder heeft zichzelf in zijn leven vele malen vereeuwigd, maar dit zelfportret wordt door kenners als het indrukwekkendste beoordeeld. Daarnaast mag het Haagse museum onder meer een Vermeer, Hals, Ruysdael en Cuyp verwelkomen. 

Eén gedroomde Rembrandt
Van de tien schilderijen in de tentoonstelling is Rembrandts Zelfportret uit 1658 hét absolute topstuk. Het meesterwerk is het grootste (134 x 104 cm) en ook het meest imponerende van de ruim 40 zelfportretten die Rembrandt tijdens zijn carrière schilderde.
Rembrandt maakte dit zelfportret toen hij 52 was, in een periode vol tegenslag, nadat hij twee jaar eerder failliet was verklaard en gedwongen was zijn eigen collectie en inboedel te verkopen en vervolgens te verhuizen.
De meester heeft zichzelf afgebeeld in ouderwetse, 16de-eeuwse kledingstukken, waaraan enkele oosterse motieven zijn toegevoegd. Rembrandt presenteert zich hiermee als een gevierd schilder uit het verleden. Een schildermuts of palet ontbreekt, maar de goudglanzende stof van Rembrandts paltrock is niet toevallig gekozen. Rembrandt zal ongetwijfeld in Karel van Manders bekende Schilder-Boeck uit 1604 gelezen hebben hoe beroemde 16de-eeuwse schilders als Jan Gossaert en Lucas van Leyden vanwege hun hoge status gekleed gingen in goudkleurige gewaden.Vermeers Soldaat en lachend meisje
Het Mauritshuis kan nu tijdelijk vier Vermeers tonen. Een van de aantrekkelijkste genrestukken van Johannes Vermeer is te zien in de tentoonstelling Manhattan Masters. 
De soldaat en lachend meisje (ca. 1657) werd in 1911 aangekocht door Frick. Het schilderij belicht een tafereel uit het dagelijks leven waarbij een jonge vrouw is geplaatst in het licht, zodat de kijker goed kan zien dat zij volledig is gericht op de soldaat tegenover haar.
De vrouw heeft een glas witte wijn in haar handen. Het lijkt onschuldig, maar in het zeventiende-eeuwse Holland werd het drinken van wijn ontmoedigd, je zou er losbandig van worden. Naar de relatie tussen de twee figuren laat Vermeer je als kijker gissen.

Topstuk van Frans Hals
Het derde overgevlogen topstuk uit New York is Portret van een man door Frans Hals. Over de opdrachtgever is niets bekend: op het portret zijn geen familiewapens of opschriften met leeftijdsvermelding te zien. Wél is bekend dat Hals dit portret aan het eind van zijn leven vervaardigde. Hij was toen achter in de zeventig, en hanteerde een losse en spontane schildertechniek. Het portret heeft een levendig karakter door de brede toetsen witte verf bij het overhemd, de kraag en de manchetten.

Twee internationale topcollecties
The Frick Collection en het Mauritshuis hebben al jaren een warme band. In 2013, toen het Mauritshuis werd verbouwd, leende het museum vijftien topstukken uit aan The Frick Collection, waaronder Vermeers Meisje met de parel en Het puttertje van Carel Fabritius.
In 2015 stak een groep van 36 objecten uit The Frick Collection de Atlantische oceaan over voor een tentoonstelling in het Mauritshuis: The Frick Collection - Kunstschatten uit New York. Het betrof niet alleen schilderijen, maar ook tekeningen, beeldhouwwerken en voorwerpen van kunstnijverheid, alle na het overlijden van Sir Henry Clay Frick voor de collectie verworven.
Dit jaar mag het museum tien topstukken uit The Frick Collection tonen die nog gekocht zijn door Henry Clay Frick zelf. Het Mauritshuis mocht een keuze maken uit de Hollandse schilderijen in de wereldberoemde verzameling. Negen van de genoemde tien werken zijn nooit meer in Europa aan het publiek getoond nadat zij meer dan een eeuw geleden naar Amerika werden verscheept.

Met dank aan
De tentoonstelling Manhattan Masters is mede mogelijk gemaakt door de genereuze steun van: American Friends of the Mauritshuis, Stichting de Johan Maurits Compagnie, Stichting Vrienden van het Mauritshuis, Turing Foundation, Mondriaan Fonds, Marjon Ornstein Fonds, The Netherland-America Foundation en Bloomberg Philanthropies.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de rijksoverheid: de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft namens de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een indemniteitsgarantie toegekend.

Bij de afbeeldingen
Johannes Vermeer, De soldaat en het lachende meisje, c.1657
Frans Hals, Portret van een man, c.1660
Rembrandt van Rijn (1606-1669), Zelfportret, 1658Informatie overzicht

EvenementManhattan Masters 10 topstukken uit The Frick Collection
LocatieDen Haag
Datum29 september 2022  t/m  15 januari 2023
KortingNee
Prijs€ 17,50 p.p.


_