Concertgebouworkest belicht de diversiteit van Amerikaanse muziek


09 januari 2022  t/m  30 januari 2022_
_
_

Dit evenement heeft 09 januari 2022  t/m  30 januari 2022 plaatsgevonden.
Hieronder vindt u nog de informatie over dit evenement.


Beschrijving

Made in America: drie weken lang muziek uit de Verenigde Staten.

Het Koninklijk Concertgebouworkest verkent van 9 tot en met 30 januari de muziek uit de Verenigde Staten in al haar diversiteit. Made in America omvat drie symfonische concertprogramma’s omringd door inleidingen, kamermuziek, lezingen, discussies, radio-uitzendingen en educatieve activiteiten. Het Concertgebouworkest speelt werken van componisten met zeer uiteenlopende achtergronden, onder wie Julia Perry, Julia Wolfe, Jennifer Higdon, Leonard Bernstein, George Walker en John Adams. Het programma bevat onder meer filmmuziek, radicaal modernisme en neoromantiek. Hoe kijken we in het post-Trump-tijdperk aan tegen the land of the free?

De symfonische muziek
Tijdens Made in America speelt het Concertgebouworkest onder meer het Divertimento (een cross-over van klassiek, musical en jazz) van de Joodse immigrantenzoon Leonard Bernstein, neoklassieke muziek van de Afro-Amerikaanse componisten George Walker en Julia Perry, het van geloof in de technologische vooruitgang getuigende Amériques van de Frans-Amerikaanse Edgard Varèse, neoromantische klanken van Jennifer Higdon, muziek van Julia Wolfe uit de New Yorkse downtown-scene (met een vleugje Nederlandse invloed), Hollywood-muziek van blockbusters als VertigoE.T. en Star Wars , en een grote symfonie van Charles Ives, de vader van het Amerikaanse modernisme. Onder de solisten vinden we de Canadees-Amerikaanse violiste Leila Josefowicz en de Amerikaanse mezzosopraan Kelley O’Connor.

Kamermuziek, Club Night, lezingen, ontmoetingen…
Verschillende aspecten van de Amerikaanse samenleving en haar muziek worden ook belicht tijdens een Club Night en verschillende kamermuziekconcerten. Zo vindt er in nauwe samenwerking met het John Adams Institute een lezing met kamermuziek plaats rondom The Innocence Project, dat aandacht vestigt op de onrechtvaardige kanten van het Amerikaanse rechtssysteem. Composities van JacobTV en Frederic Rzewski waarin gevangenen aan het woord zijn haken daarop aan. Componist Julia Wolfe - die ooit enige tijd in Nederland woonde en werkte - geeft een masterclass aan compositiestudenten van het Conservatorium van Amsterdam en een workshop voor de Academie van het Concertgebouworkest. Jongerenclub Entrée organiseert een online pubquiz.

Tijdens deze evenementen worden de vragen die de programmering opwerpt verder uitgediept. Waarin onderscheidt Amerikaanse muziek zich van Europese? Hoe relevant is de etnische afkomst van de componist? Hoe wezenlijk is het onderscheid tussen ‘American-born’ of immigrant? En is de positie van vrouwelijke componist in de Verenigde Staten anders dan in Europa?

Radio-uitzendingen, programmagids, informatie, illustratie
AVROTROS zendt alle concertprogramma’s uit via NPO Radio 4 tijdens het ZondagMiddagconcert. Op 16 en 23 januari worden de uitzendingen van eerder opgenomen concerten verrijkt met live kamermuziek vanuit een van de studio’s van het orkest. De uitzending op 30 januari wordt live uitgezonden vanuit Het Concertgebouw.

Tijdens Made in America zal een programmagids met alle onderdelen gratis beschikbaar zijn op diverse Made in America-locaties, waaronder Het Concertgebouw, het Muziekgebouw en de Rode Hoed.


Uitgebreidere achtergronden, interviews en concerttoelichtingen verschijnen in het januarinummer van muziekmagazine Preludium, in Het Concertgebouw los verkrijgbaar op dagen dat het Concertgebouworkest speelt. Toelichtingen en biografieën zijn ook online te lezen en uit te printen via preludium.nl.


De Amerikaanse ontwerper en illustrator Christopher DeLorenzo maakte speciaal voor het Concertgebouworkest een op graffiti art geïnspireerde illustratie, die als blikvanger geldt voor Made in America.

 

Bij de foto: Paavo Järvi

Informatie overzicht

EvenementConcertgebouworkest belicht de diversiteit van Amerikaanse muziek
LocatieAmsterdam
Datum09 januari 2022  t/m  30 januari 2022
KortingNee
PrijsGratis


_