CONCERTGEBOUWORKEST EERT JAN PIETERSZOON SWEELINCK (1562-1621)


23 oktober 2021  t/m  31 oktober 2021_
_
_

Dit evenement heeft 23 oktober 2021  t/m  31 oktober 2021 plaatsgevonden.
Hieronder vindt u nog de informatie over dit evenement.


Beschrijving

Het Koninklijk Concertgebouworkest herdenkt de 400ste sterfdag van de belangrijke Nederlandse componist Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621), met een kamermuziekprogramma op 23 oktober en een symfonisch programma op 28, 29 en 31 oktober. Onderdeel van het concertprogramma is een opdrachtcompositie van Joey Roukens, Vertekende fantasie (naar J.P. Sweelinck). De concerten maken deel uit van het Sweelinck Festival.
 
Kamermuziek
Op zaterdagochtend 23 oktober spelen musici uit het orkest in de centrale hal van het Stadsarchief een kamermuziekprogramma rondom Sweelinck als schakel tussen de Engelse Renaissance en de Duitse Barok. Naast onder meer Sweelincks Chromatische fantasie klinkt muziek van Dowland, Bull, Scheidemann en Bach. Informatie en toegangskaarten hiervoor zijn te vinden via .
 
Symfonisch programma
Op 28, 29 en 31 oktober speelt het Concertgebouworkest in Het Concertgebouw onder leiding van debuterend dirigent Maxim Emelyanychev. Onderdeel van het programma is Sweelincks Beati pauperes in een bewerking voor authentieke blaasinstrumenten, uitgevoerd door blazers uit het orkest, organist Erwin Wiersinga en dirigent Maxim Emelyanychev. Laatstgenoemde bespeelt de zink, een blaasinstrument dat in Sweelincks tijd zijn hoogtijdagen beleefde. Het arrangement is gebaseerd op een speciale editie, vervaardigd door musicoloog Simon Groot. Het orkest speelt bovendien de wereldpremière van Joey Roukens’ opdrachtwerk Vertekende fantasie (naar J.P. Sweelinck). Op het programma staan verder werken van Joseph Haydn en Felix Mendelssohn.
 
Themanummer Preludium
Ter gelegenheid van de Sweelinck-uitvoeringen verscheen een themanummer rondom Sweelinck van het maandblad Preludium, met onder meer achtergrondverhalen en een interview met componist Joey Roukens

Informatie overzicht

EvenementCONCERTGEBOUWORKEST EERT JAN PIETERSZOON SWEELINCK (1562-1621)
LocatieAmsterdam
Datum23 oktober 2021  t/m  31 oktober 2021
KortingNee
PrijsGratis


_