History & Royalty. 600 jaar geschiedenis van De Nieuwe Kerk


05 december 2020  t/m  11 april 2021_

Dit evenement heeft 05 december 2020  t/m  11 april 2021 plaatsgevonden.
Hieronder vindt u nog de informatie over dit evenement.


Beschrijving

Als in een autobiografie voert De Nieuwe Kerk (gesticht in 1408) de bezoekers terug in haar geschiedenis, die onlosmakelijk verbonden is met die van Nederland en Amsterdam.
Panorama Nieuwe Kerk
Hoogtepunt vormt Panorama Nieuwe Kerk, een nieuwe, vier meter hoge filminstallatie die de lange historie van deze nationale ontmoetingsplek in beeld brengt.

De tentoonstelling is een tijdreis van ruim 600 jaar.
De vele monumentale onderdelen van De Nieuwe Kerk vertellen tientallen historische verhalen. Zoals
• het verhaal van het graf van de ‘Ridder van Jeruzalem’ in een van de middeleeuwse kapellen,
• het verhaal van de niet gebouwde toren, dat van de onbekende huisvrouw, de geschiedenissen van de engelen in De Nieuwe Kerk,
• de verhalen van de admiraals van de Republiek.
• de koninklijke ceremonies, tot en met de inhuldiging van koning Willem-Alexander en Máxima.
• verhalen over de Beeldenstorm, de grote brand en de wederopbouw in de zeventiende eeuw,
• het literaire pantheon van De Nieuwe Kerk, met gedenkstenen voor grote schrijvers als Hella S. Haasse, P.C. Hooft, Johan Huizinga, Multatuli en Vondel.
Alle interieuronderdelen doen mee: de glas-in-loodramen, de middeleeuwse fresco’s, de grafmonumenten, het spectaculaire koperen koorhek, het imposante hoofdorgel. En twee normaal niet voor het publiek toegankelijke stijlkamers, die speciaal voor deze tentoonstelling worden opengesteld: de Kerkmeesterskamer en de Domineeskamer.


Grote Amsterdam Quiz
De Nieuwe Kerk organiseert in april 2021 in samenwerking met Ons Amsterdam en Het Parool de tweede editie van de Grote Amsterdam Quiz. De winnaar van deze kennisquiz over de geschiedenis van Amsterdam ontvangt de eretitel Amsterdamkenner van het Jaar. De presentatie is in handen van Johan Fretz, cabaretier, schrijver en columnist van Het Parool, en Koen Kleijn, hoofdredacteur van Ons Amsterdam. De exacte datum wordt later bekendgemaakt.


 


Live concerten
In De Nieuwe Kerk Amsterdam staat het grootste historische orgel van Nederland. In de zeventiende eeuw werd er dagelijks op gespeeld, tijdens History & Royalty zullen verschillende orgelbespelers, onder wie de vaste organisten Henk Verhoef en Bernard Winsemius, dat tweewekelijks doen, met werken van bekende componisten. Bovendien geven zij, om het nieuwe jaar in te luiden, op vrijdag 1 januari traditiegetrouw weer het fabelachtige Nieuwjaarsconcert.


 


Audiovisuele geschiedenislessen
Tijdens History & Royalty krijgen klassen uit het voortgezet onderwijs, mbo en hbo een unieke audiovisuele geschiedenisles in De Nieuwe Kerk Amsterdam. Studenten gaan zelfstandig in twee- of drietallen door 600 jaar geschiedenis van De Nieuwe Kerk. Hierbij gebruiken zij de audioguide en het rijke audiovisuele materiaal dat in de tentoonstelling te zien is.Foto's: 
De Nieuwe Kerk Amsterdam exterieur en interieur | Foto’s Wim Ruigrok

Foto Nieuwe Kerk Wim Ruigrok;
Overige foto's Evert Elzinga.


 


 


 

Informatie overzicht

EvenementHistory & Royalty. 600 jaar geschiedenis van De Nieuwe Kerk
LocatieAmsterdam
Datum05 december 2020  t/m  11 april 2021
KortingNee
PrijsGratis


_