Het Rembrandthuis: Mensen met zwarte huidskleur in de tijd van Rembrandt


06 maart 2020  t/m  08 maart 2020_
_
_
_

Dit evenement heeft 06 maart 2020  t/m  08 maart 2020 plaatsgevonden.
Hieronder vindt u nog de informatie over dit evenement.


Beschrijving

Het Rembrandthuis toont dat mensen met een zwarte huidskleur niet alleen werden afgebeeld als bijfiguren en stereotypen. In sommige doeken stonden ze centraal. Lang bleven deze werken onderbelicht. Het Rembrandthuis plaatst ze nu volop in de schijnwerper. 

Erkenning en herkenning
De expoisitie toont bijzondere portretten van zwarte mensen. Hoe beeldden kunstenaars ze af? En kunnen we erachter komen wie ze zijn? HIER. Zwart in Rembrandts tijd gaat over onderbelichte kunstwerken en beeldvorming, over herkenning en erkenning.

Wat valt op?
Wat valt op in de kunstwerken door Rembrandt en vele van zijn tijdgenoten? De stereotypen die later het beeld van zwarte mensen zouden bepalen, zijn nog niet overheersend.
Bovendien zijn zwarte personen niet alleen bijfiguren met een ondergeschikte rol, maar vaak juist het centrale onderwerp van het kunstwerk. De tentoonstelling vertelt ook de verhalen achter de kunstwerken.
Tussen circa 1630 en 1660 was er een kleine gemeenschap van vrije zwarte mensen in de omgeving van de Jodenbreestraat, in Rembrandts buurt. Door recent onderzoek weten we nu veel meer over deze Afro-Amsterdammers.


Al jaren ben ik op zoek naar historische portretten van zwarte mensen zoals ik. Er moet toch meer zijn dan het stereotype beeld van bediende, tot slaaf gemaakte of karikatuur? Ik vond het alternatief in Rembrandts tijd: een portrettengalerij van zwarte mensen die volwaardig zijn verbeeld.” – Stephanie Archangel, gastconservator

Als museum hopen we dat deze tentoonstelling impact zal maken. HIER. Zwart in Rembrandts tijd is een krachtig statement over zwarte aanwezigheid en representatie in Nederland, over beter kijken en blinde vlekken, over zeggenschap en een kantelende beeldvorming.” – Lidewij de Koekkoek, directeur Museum Het Rembrandthuis.

TOEGANGSPRIJZEN 2020


 


Volwassenen: €14,00
Kinderen 6 t/m 17 jaar: € 5,-
Kinderen t/m 5 jaar: gratis
CJP € 10,-
Stadspas: € 1,-
Studenten en ISIC: € 10,-
ICOM: gratis
Museumkaart: gratis
I Amsterdam City Card: gratis
BGL VIP kaart: gratis
Holland Pass: gratis
Amsterdam Pass: gratis
Vrienden van het Rembrandthuis: gratis
Leden Vereniging Rembrandt: gratis
Alle prijzen zijn inclusief audiotour.

Informatie overzicht

EvenementHet Rembrandthuis: Mensen met zwarte huidskleur in de tijd van Rembrandt
LocatieAmsterdam
Datum06 maart 2020  t/m  08 maart 2020
KortingNee
Prijs€ 14,00 p.p.


_