Stedelijk Museum Breda presenteert kunstenaarsdorp Dongen


12 oktober 2019  t/m  25 januari 2020_
_
_

Dit evenement heeft 12 oktober 2019  t/m  25 januari 2020 plaatsgevonden.
Hieronder vindt u nog de informatie over dit evenement.


Beschrijving


Met twee boeiende exposities richt Stedelijk Museum Breda de schijnwerper op kunstenaarsdorp Dongen.
1) De heks van Dongen – Een kunstenaarsdorp in de 19e eeuw
2) Dongen Revisited – Een actuele terugblik

Samenwerking met Van GoghHuis
In Samenwerking met Van GoghHuis presenteert het Stedelijk Museum Breda in De heks van Dongen de eerste grote overzichtstentoonstelling van ‘de schilders van Dongen’.
Voor het eerst worden meer dan 100 werken bij elkaar gebracht die in de 19e eeuw in en rond Dongen werden gemaakt. Samen vertellen ze het fascinerende verhaal van een van de vroegste kunstenaarsdorpen in Nederland.
In Dongen Revisited spiegelen tien hedendaagse kunstenaars zich aan het werk van hun 19e-eeuwse collega’s.


De ontdekking van Dongen

In de 19e eeuw reizen toonaangevende kunstenaars, onder wie August Allebé, Jozef Israëls, Max Liebermann en Suze Robertson naar het Brabantse Dongen, in de omgeving van Breda. Het dorp is nog niet aangetast door de nieuwe tijd. De schilders vinden er een omgeving die doet denken aan hun voorgangers uit de Gouden Eeuw. Dongen wordt zo een van de vroegste kunstenaarsdorpen van Nederland. 

Van Gogh’s inspiratie 
De kunstenaars maken tekeningen en schilderijen van boerderijen, hun bewoners en de ambachtslieden. Hun werk wordt bijzonder populair en vormt een inspiratiebron voor andere kunstenaars. Vincent van Gogh ontleent het thema van ‘De Aardappeleters’ aan een van de Dongense schilderijen van Jozef Israëls. Speciaal voor de tentoonstelling heeft het Van Gogh Museum dit meesterwerk van Jozef Israëls uitgeleend aan Stedelijk Museum Breda.

De heks van Dongen
Een oude boerin, Pietje Verhoef, wordt voor de kunstenaars een geliefd model. Ze beelden haar veelvuldig af, kromgebogen over haar handwerk, sjouwend met een takkenbos, als waarzegster of toverkol. De ‘heks van Dongen’ groeit zo uit tot de verpersoonlijking van het schildersdorp.

Dongen Revisited: actuele terugblik
Wat heeft het werk van ‘de schilders van Dongen’ te maken met de wereld van vandaag? In Dongen Revisited beantwoorden tien kunstenaars deze vraag vanuit een eigen invalshoek. Ze laten zien dat de thema’s uit de 19e eeuw niets aan actualiteit hebben verloren. Met werk van: Patrick van Caeckenbergh, Tessa Chaplin, Ruud van Empel, Ingeborg Entrop, Domenique Himmelsbach de Vries, Dirk Kome, Anna Lange, Abdol Motavassel, Olphaert den Otter en Marenne Welten.

Naast Van Gogh – Suze Robertson & Marenne Welten 
Als onderdeel van De heks van Dongen is in het Vincent van GoghHuis in Zundert de tentoonstelling Suze Robertson & Marenne Welten – Naast Van Gogh te zien. 

Bij de foto:Boerenmeisje bij de waterput' (detail) van August Allebé, 1869 (Collectie Stedelijk Museum Breda) en 'Study in Green #8' (detail) van Ruud van Empel, 2003.

Informatie overzicht

EvenementStedelijk Museum Breda presenteert kunstenaarsdorp Dongen
LocatieBreda
Datum12 oktober 2019  t/m  25 januari 2020
KortingNee
Prijs€ 12,00 p.p.


_