BONIFATIUS KOMT TERUG: wat zong Bonifatius? met o.a. muzikale workshops


07 september 2019  t/m  14 september 2019_
_

Dit evenement heeft 07 september 2019  t/m  14 september 2019 plaatsgevonden.
Hieronder vindt u nog de informatie over dit evenement.


Beschrijving

1300 jaar geleden kwam de later wereldberoemd geworden monnik Bonifatius terug in regio Dorestad-Utrecht, nu om te blijven. Wijk bij Duurstede herdenkt dit met Lezingen, vieringen, muziekale workshpps.

Lezingen

7 september: “Wat zong Bonifatius? Muziek in de vroege middeleeuwen”. Dat is het onderwerp van de vrij toegankelijke Bonifatiuslezing die prof. dr. Anton Vernooij geeft. Van 16.00 tot 17.00 uur in de Grote Kerk, Markt 22 te Wijk bij Duurstede, tijdens het festival Kleurrijk Uit in Wijk.
Lezing Anton Vernooij is emeritus hoogleraar Liturgische Muziek aan de Universiteit van Tilburg. Hij is zijn hele actieve leven docent, musicus en schrijver over muziek geweest en zal 7 september een wat lichtvoetige lezing geven van een half uur. Daarna reageert hij op vragen. De Grote Kerk, waarin de lezing plaatsvindt, is gebouwd in de late Middeleeuwen en een bezienswaardigheid op zich.

Workshop Gergoriaanse zingen
Op 14 september 2019 is er een workshop “Gregoriaans zingen als Bonifatius”, onder leiding van de inspirerende koordirigent Ronald de Haan. Plaats: Katholieke kerk, Klooster Leuterstraat 35, Wijk bij Duurstede. Tijd: 10:00 – 15:30 uur. Deze workshop valt samen met Open Monumentendag. 

Over Gregoriaanse zingen
Gregoriaans zingen is een deels improviserende zangwijze. Het was een voortzetting van het zingen in de Joodse synagogen. In de workshop Gregoriaans zingen als Bonifatius zal dirigent Ronald de Haan kort iets vertellen over het gregoriaans en daarna met de deelnemers Gregoriaanse gezangen inleiden en instuderen. Dit et medewerking van de Schola Cantorum Gregoriana van de Zalige Titus Brandsmaparochie uit Rhenen.
De gezangen die worden ingestudeerd zijn de wisselende gezangen van de Gedenkdag voor Bonifatius. Om 15.00 uur geven de Schola en de deelnemers een openbare afsluiting, vrij toegankelijk voor publiek.


 


Meedoen
Wilt u meedoen aan deze workshop, meldt u zich dan aan via rjadehaan@hetnet.nl. Deelname kost € 10 pp, incl. koffie, thee en Gregoriaanse gezangen op schrift, te betalen bij aankomst. 
Na aanmelding krijgt u de te zingen gezangen ook al per mail toegestuurd. Voor de lunch dient u zelf zorg te dragen. Inlichtingen: Kees Slijkerman, tel. 0343-576946. 

Speciaal jaar
Waarom dit speciaal s? Die naam Bonifatius kreeg hij in 719 in Rome van paus Gregorius II, die hem ook een zending gaf. Daarmee reisde hij via Duitsland naar Dorestad (nu Wijk bij Duurstede) en Utrecht.
Hij zal daar in het najaar van 719 zijn aangekomen. Drie jaar eerder - in 716 - had Bonifatius vanuit Engeland zijn eerste reis naar het vasteland van Europa gemaakt en kwam hij aan in Dorestad.
Een historisch feit dat precies 1300 jaar later met allerlei activiteiten in Wijk bij Duurstede is gevierd en blijvend zichtbaar is gemaakt met een reliëfsteen op de Markt, vlakbij de toren. Hier begon Bonifatius een carrière die hem de titel 'grondlegger van Europa' zou opleveren. Meer info: www.stucom.nl/bonifatius (> agenda).Foto's: Marijke Dekker
Informatie overzicht

EvenementBONIFATIUS KOMT TERUG: wat zong Bonifatius? met o.a. muzikale workshops
LocatieWijk bij Duurstede
Datum07 september 2019  t/m  14 september 2019
KortingNee
PrijsGratis


_