Zonnestraal: Schip op de heide


09 mei 2019_
_
_

Dit evenement heeft 09 mei 2019 plaatsgevonden.
Hieronder vindt u nog de informatie over dit evenement.


Beschrijving

Museum het Schip presenteert de expositie ‘Zonnestraal, Schip op de heide’ in  Sanatorium Zonnestraal te Hilversum. Deze toont de geschiedenis van dit wereldberoemde Hilversumse sanatorium van de architecten Jan Duiker en Bernard Bijvoet.

Sociale bevlogenheid
Zowel Arbeiderspaleis Het Schip (1919) als Zonnestraal (1928) zijn tot stand gekomen door een sociale bevlogenheid en een vooruitgangsgeloof dat zijn weerga niet kent.
De verschijningsvorm – de architectuur – lijkt heel verschillend. Toch stralen beide gebouwen dezelfde idealen uit.

Initiatief vanuit arbeidersbeweging
Net als bij Het Schip kwam het initiatief voor Zonnestraal uit de arbeidersbeweging. De Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond zocht oplossingen voor de slechte werkomstandigheden en de wijdverbreide tuberculose-epidemie.
Daarmee was de bond met dezelfde missie bezig als de woningbouwcoöperaties: het verbeteren van de positie van de arbeider.

Jan van Zutphen
Jan van Zutphen was de drijvende kracht achter Zonnestraal. Hij zorgde ervoor dat het sanatorium bekostigd werd door de verkoop van koperen stelen en zuiver diamantstof; afvalproducten van het diamantbewerkingsproces.

Eigen veilige huis
De woningbouwcoöperaties vonden hun heil in de Amsterdamse Schoolstijl waar de nadruk lag op het beslotene, het veilige eigen huis waar het gezin woonde. Met het vele glas en de blauwe stalen kozijnen werd Zonnestraal een bouwwerk met een tegenovergestelde architectonische benadering. De stijl van het Nieuwe Bouwen haalde de gezonde, natuurlijke omgeving juist naar binnen.
‘Schip op de heide’ was de bijnaam van Zonnestraal omdat het van een afstandje leek alsof er een schip over de heide voer. In Arbeiderspaleis Het Schip stond de verbetering van de woonomstandigheden.

Activiteiten
Tijdens de tentoonstelling organiseert Museum Het Schip verschillende activiteiten, zoals bus- en fietsexcursies door Hilversum, een lezingenreeks onder de naam ‘De curator vertelt’ en een educatieprogramma. 

Informatie overzicht

EvenementZonnestraal: Schip op de heide
LocatieAmsterdam
Datum09 mei 2019
KortingNee
Prijs€ 15,00 p.p.


_