Museum Prinsenhof toont Plakkaat van Verlatinghe


15 februari 2019  t/m  17 februari 2019_
_
_
_

Dit evenement heeft 15 februari 2019  t/m  17 februari 2019 plaatsgevonden.
Hieronder vindt u nog de informatie over dit evenement.


Beschrijving

Het Plakkaat van Verlatinge (1581) gaat uit logeren! Bij hoge uitzondering verlaat deze onafhankelijkheidsverklaring van Nederland voor even het Nationaal Archief. 
Het bijzondere document krijgt een prominente plek in de tentoonstelling Willem van Oranje is hier! Voor het publiek organiseert Museum Prinsenhof een speciaal programma. 

Onafhankelijkheidsverklaring
Het Plakkaat van Verlatinge uit 1581 is de onafhankelijkheidsverklaring van Nederland. In de Tachtigjarige Oorlog komen de Nederlanden in opstand tegen de Spaanse vorst. In het document wordt de Spaanse koning Filips II niet langer erkend als heer der Nederlanden.

Willem van Oranje is hier! Nog te zien t/m 3 maart
In 1572 vertrekt Willem van Oranje naar het veilig ommuurde Delft en hoopt zo uit handen te blijven van de Spaanse overheerser. Hij neemt zijn intrek in het katholieke Sint Agathaklooster, dat vanaf dan bekend komt te staan als ‘het Prinsenhof’.
Het Prinsenhof is een belangrijke plek voor Willem. Twee van zijn kinderen worden hier geboren en hij woont kerkdiensten bij in de Waalse kerk. Maar op deze plek leidt hij ook de Opstand, strijdt hij voor geloofs- en gewetensvrijheid en schrijft hij zijn beroemde verweerschrift, de Apologie.
Tot 10 juli 1584, wanneer hij wordt vermoord door Balthasar Gerards. De kogelgaten zijn nog altijd de stille getuigen van deze politieke moord. In Museum Prinsenhof Delft stap je in de voetsporen van één van de hoofdrolspelers van de Nederlandse geschiedenis.

Feestelijk programma
Op vrijdagavond 15 februari organiseren Museum Prinsenhof Delft en het Nationaal Archief een gezamenlijke lezing over de betekenis van het Plakkaat van Verlatinge in de Van der Mandelezaal van het museum. Het hele weekend staan er medewerkers van het museum en archief op zaal om toelichting te geven bij dit unieke stuk. En op zondag kunnen bezoekers tussen 8 - 12 jaar om 15.00 uur een kindercollege volgen over onze onafhankelijkheidsverklaring. De activiteiten zijn gratis (exclusief entree).

Informatie overzicht

EvenementMuseum Prinsenhof toont Plakkaat van Verlatinghe
LocatieDelft
Datum15 februari 2019  t/m  17 februari 2019
KortingNee
Prijs€ 12,50 p.p.


_