Topcoureur Jan Lammers aan boord van historische zeilwagen


21 december 2018_
_
_

Dit evenement heeft 21 december 2018 plaatsgevonden.
Hieronder vindt u nog de informatie over dit evenement.


Beschrijving


 
Jan Lammers racet over het strand van Scheveningen naar Wassenaar in een replica van Simon Stevins zeilwagen uit 1602.  De race start om 11.00 uur. 

Zeilwagen ware sensatie  
De zeilwagen van Simon Stevin was in 1602 een ware sensatie. Het gevaarte – gebouwd voor het vermaak van prins Maurits en zijn gasten – leek door de zeilen op een boot, maar er zaten ook vier wielen onder. Begin zeventiende eeuw was dit de eerste ‘automobiel’. Met een snelheid van maar liefst veertig kilometer per uur vloog de zeilwagen over het strand.

REPLICA
De replica die vrijdag a.s. van Scheveningen naar Wassenaar vliegt is drieduizend kilo zwaar, zeven meter lang en 3,25 meter breed met een masthoogte van zeven meter.
Hij is in een jaar tijd, met hulp van deskundige vrijwilligers, gebouwd door zeven leerlingen van ROC Mondriaan. De afgelopen maanden is nog eens flink gesleuteld aan het stuurmechanisme, zodat de wagen nu bestuurbaar is. 
Het project, een voorbeeld van samenwerking tussen Scheveningse bedrijven en vrijwilligers, kwam tot stand met financiële steun van Kansen voor West en de gemeente Den Haag.
De replica werd op 12 mei 2018 voor het eerst getoond tijdens een historisch spektakel in het kader van de viering van tweehonderd jaar badplaats Scheveningen, werd vervolgens breed ingezet bij het themajaar Feest aan Zee en maakt nu deel uit van de collectie van Muzee Scheveningen.


 


 


 


Informatie overzicht

EvenementTopcoureur Jan Lammers aan boord van historische zeilwagen
LocatieScheveningen
Datum21 december 2018
KortingNee
PrijsGratis


_