Driekoningen: Vroegste werk van Jheronimus Bosch tijdelijk terug in zijn geboortestad


01 december 2018  t/m  10 maart 2019_
_
_

Dit evenement heeft 01 december 2018  t/m  10 maart 2019 plaatsgevonden.
Hieronder vindt u nog de informatie over dit evenement.


Beschrijving

 Op zaterdag 1 december 2018 opent in Het Noordbrabants Museum in ’s‑Hertogenbosch de tentoonstelling Uit de stal van Bosch. Jheronimus Bosch en de Aanbidding der Koningen. De tentoonstelling zoomt in op de fascinatie van Bosch met het thema Driekoningen.
De meester verbeelde het onderwerp ten minste drie keer. Twee van deze schilderijen zijn bewaard gebleven. Eén daarvan keert voor de tentoonstelling terug naar ’s‑Hertogenbosch, de stad waar Bosch woonde, werkte en in 1516 overleed.

Vroegste werk


De Aanbidding der Koningen uit het Metropolitan Museum of Art in New York is geschilderd in 1475 en daarmee het vroegst bekende werk van Bosch’ hand. Het paneel is het startpunt van zijn oeuvre en het vertrekpunt van de tentoonstelling. Daarin krijgen bezoekers inzicht in de invloed van de beeldtaal van Bosch op zijn navolgers, de inspiratie die de meester haalde uit het dagelijks leven in Den Bosch en de laatmiddeleeuwse werkplaatspraktijk.

Onderzoeksproject


De tentoonstelling baseert zich op de bevindingen van het Bosch Research and Conservation Project II (BRCP II). Dit is een voortzetting van het onderzoeksproject dat sinds 2010 een groot aantal schilderijen uit het oeuvre van Bosch intensief heeft bestudeerd en dat ten grondslag lag aan de succesvolle tentoonstelling Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie in 2016. Sinds 2017 is de nadruk van het onderzoek verschoven naar de werken van Bosch’ navolgers.

Werkplaats


In dit kader onderzocht het BRCP II het meest gekopieerde schilderij van Bosch, het drieluik De Aanbidding der koningen uit het Prado in Madrid, en zeven kopieën. Eén van de bevindingen van het BRCP II is dat drie vroege varianten mogelijk al in de werkplaats van Bosch zijn ontstaan. Twee van deze werken, uit de collecties van The National Trust in Engeland (Petworth House en Upton House), zijn te zien in de tentoonstelling.

Publicatie


Bij de tentoonstelling Uit de stal van Bosch verschijnt een aantrekkelijke catalogus, een uitgave van Uitgeverij Wbooks te Zwolle, geschreven door de leden van het BRCPII Jos Koldeweij, Matthijs Ilsink en Ron Spronk. Verkrijgbaar in het Nederlands en Engels in de MuseumShop en de boekhandel voor € 19,95.

Foto: Jheronymus Bosch, the Metropilitan Museum of Art

Informatie overzicht

EvenementDriekoningen: Vroegste werk van Jheronimus Bosch tijdelijk terug in zijn geboortestad
LocatieDen Bosch
Datum01 december 2018  t/m  10 maart 2019
KortingNee
Prijs€ 12,00 p.p.


_