Ajax-Feijenoord van Toneelgroep Centrum herleeft in Stadsschouwburg Haarlem


25 november 2018_
_
_

Dit evenement heeft 25 november 2018 plaatsgevonden.
Hieronder vindt u nog de informatie over dit evenement.


Beschrijving

In de Stadsschouwburg Haarlem herleeft de voorstelling AjaxFeyenoord van Toneelgroep Centrum. Het betreft een eenmalige leesvoorstelling met Hans Dagelet, Wim van der Grijn en Jules Hamel uit de oude cast .

Legendarisch
De theaterklassieker, geschreven door Gerben Hellinga, ging in 1969 in première. Deze heropvoering, in de vorm van een zogenaamde leesvoorstelling, is in het kader van het 100-jarige bestaan van de Stadsschouwburg Haarlem.
Het legendarische theatergezelschap Toneelgroep Centrum was van 1965 tot en met 1975 het huisgezelschap van de Stadsschouwburg.

Oude Cast
Acteurs uit de oude cast voeren het stuk Ajax-Feiijenoord op, te weten:
• Jules Hamel,
• Hans Dagelet
• Wim van der Grijn,
Acteurs van toen, brengen samen met andere klinkende namen zoals Peter Römer de klassieker weer eenmalig tot leven.

Wedstrijd Ajax Feijenoord 17 november 1968
Gerben Hellinga baseerde Ajax-Feyenoord op de gelijknamige wedstrijd die op 17 november 1968 werd gespeeld in het Olympisch Stadion. Publiek in de zaal zag een lege tribune die langzaam volstroomt met supporters, van de wedstrijd zelf was niets te zien.
Hellinga maakte, volgens enthousiaste theaterrecensenten, een nieuw soort volkstoneel. Iedere personage had zijn eigen reden om de wedstrijd te bezoeken, de een wil zijn verhaal kwijt terwijl de ander wraak neemt op haar man om voor Feyenoord te zijn.
Hellinga maakte driftig gebruik van de clichés en flarden van gesprekken die hij tijdens de echte wedstijd had gehoord.

Acteurs van toen en andere klinkende namen op podium
De oorspronkelijke regisseur Carel Alphenaar kan voor deze Ajax-Feyenoord deels putten uit de oude cast van Toneelgroep Centrum. Jules Hamel, Hans Dagelet (Sjors) en Wim van der Grijn (Sjimmie) vertolken de rollen die zij toentertijd hebben gespeeld.
Verder staan op de Haarlemse planken; Peter Römer, Elsje de Wijn, Trudy de Jong, Keja Klaasje Kwestro, Lettie Oosthoek en Rieks Swarte. Alphenaar brengt met deze acteurs, een minimum aan decor en kostuums en met het script in de hand Ajax-Feyenoord tot leven.

Legendarisch gezelschap
Toneelgroep Centrum is opgericht in 1960 door onder andere acteur, regisseur Egbert van Paridon. Centrum maakte zich sterk voor nieuw Nederlandse toneelrepertoire. Ton Vorstenbosch, Guus Vleugel, Paul Haenen, Wim T. Schippers en Gerben Hellinga kregen de kans om nieuwe theaterstukken te schrijven die voor een frisse wind zorgden in het toenmalige toneelbestel.
Toneelgroep Centrum wist een keur aan topacteurs aan zich te binden. Bijna iedere acteur van naam heeft bij Centrum in één of meerdere stukken gespeeld. In 1975 week Centrum uit naar Amsterdam waar zij in Theater Bellevue een eigen theater kregen.
In 1987 fuseerde Centrum met het Publiektheater tot het nieuwe gezelschap Toneelgroep Amsterdam. Wat Toneelgroep Centrum met Ajax-Feyenoord (leesvoorstelling)

Waar 
Stadsschouwburg Haarlem Wanneer Zondag 25 november 2018 om 14.30 uur 

Informatie overzicht

EvenementAjax-Feijenoord van Toneelgroep Centrum herleeft in Stadsschouwburg Haarlem
LocatieHaarlem
Datum25 november 2018
KortingNee
PrijsGratis


_