Verenigingsleven rondom de voormalige Zuiderzee


16 november 2018  t/m  05 mei 2019_
_

Dit evenement heeft 16 november 2018  t/m  05 mei 2019 plaatsgevonden.
Hieronder vindt u nog de informatie over dit evenement.


Beschrijving

De nieuwe tentoonstelling van het Zuiderzeemuseum 'Mooi samen' gaat over het rijke verenigingsleven rondom de voormalige Zuiderzee. De tentoonstelling bestaat uit een fascinerende portretreeks gemaakt door fotografen Koos Breukel en Sander Troelstra. Vrij Nederland-journalist Thijs Broer tekende de verhalen achter de (groeps)portretten op. 

Breukel, Troelstra en Broer
Breukel, Troelstra en Broer reisden hiervoor de afgelopen maanden rond het voormalige Zuiderzeegebied. 'Mooi samen' laat zien dat de vele oude en nieuwe verenigingen rond de Zuiderzee nog altijd hun bestaansrecht hebben. De fotoserie en de verhalen zijn gebundeld in het gelijknamige boek, waarvan het eerste exemplaar tijdens de officiële opening van de tentoonstelling wordt overhandigd. Van 16 november 2018 tot en met 5 mei 2019 is de nieuwe tentoonstelling te zien in het binnenmuseum. 

Zelforganisatie sinds de Middeleeuwen
Nederland kent van oudsher al een rijk verenigingsleven, de eerste 'zelforganisatie' dateert al uit de Middeleeuwen. In 2017 was ongeveer één op de drie Nederlanders lid van een vereniging, hoewel het Sociaal Plan Bureau voorspelt dat dit in 2030 nog één op de vijf Nederlanders zal zijn.
'Mooi samen' laat zien hoe diep het verenigingsleven in deze regio geworteld is. Waar sommige verenigingen al jarenlang bestaan en sterke waarde hechten aan tradities, laten andere juist ‘nieuwe’ manieren van verenigen zien. De tentoonstelling gaat onder meer dieper in op de beweegredenen van mensen om lid te worden, en wat hen onderling verbindt. Toen en nu. Daarnaast zijn filmmateriaal van de verenigingen en het fotografieproces te zien. Samen met de portretten geeft dit een beeld van de diversiteit aan verenigingen anno nu.

Het gelijknamige boek is vanaf 16 november verkrijgbaar via Waanders Uitgevers, het Zuiderzeemuseum en in boekhandels door heel Nederland.


Foto's
Showband Urk 2018 door Sander Troelstra
Roan Jonk 2018 door Koos Breukel
Maurice Looman 2018 door Koos Breukel
Informatie overzicht

EvenementVerenigingsleven rondom de voormalige Zuiderzee
LocatieEnkhuizen
Datum16 november 2018  t/m  05 mei 2019
KortingNee
Prijs€ 16,00 p.p.


_