Expositie over Leonardo da Vinci


05 oktober 2018  t/m  06 januari 2019_
_
_
_

Dit evenement heeft 05 oktober 2018  t/m  06 januari 2019 plaatsgevonden.
Hieronder vindt u nog de informatie over dit evenement.


Beschrijving

Het Teylers Museum toont werk van de meester waarvan het overgrote deel nog nooit in Nederland te zien is geweest. Met bruiklenen uit o.a. Londen, Turijn, Parijs, Boedapest en Florence.Het gezicht van een jonge vrouw 
Een van de topstukken is de studie van het gezicht van een jonge vrouw. Dit is waarschijnlijk een voorstudie voor het schilderij de Madonna in de grot dat nu in het Louvre in Parijs hangt. 

De Mona Lisa onder de tekeningen
Leonardo-kenner Sir Kenneth Clark noemde het ‘one of the most beautiful drawings in the world’. Een prachtig voorbeeld van hoe Leonardo menselijke emoties wist vast te leggen in zijn werken. De tekening is zeer waarschijnlijk een studie voor het figuur van de engel in het schilderij de Madonna in de grot dat nu in het Louvre in Parijs hangt en laat heel goed zien dat Leonardo linkshandig was. 
De arcering is duidelijk van linksboven naar rechtsonder gezet. Het bruikleen komt bij hoge uitzondering naar Nederland vanuit de Biblioteca Reale uit Turijn. Het is de eerste keer dat dit werk in Nederland te zien is.Meer dan 30 originele tekeningen 
Teylers Museum laat tijdens de tentoonstelling meer dan 30 originele tekeningen zien van Leonardo da Vinci. Uitgangspunt voor de tentoonstelling is de menselijke emotie in de tekeningen van de kunstenaar. Hij was de eerste in zijn tijd die ‘echte’ voorbeelden van de straat nam, en deze mensen, met al hun gevoelsuitdrukkingen, portretteerde. 

Tentoonstelling
Voor de tentoonstelling Leonardo da Vinci lenen toonaangevende musea, waaronder:
• de Uffizi in Florence, 
• de Kunsthalle Hamburg, 
• het British Museum, 
• het Louvre, 
• het Museum of Fine Arts in Boedapest 
• de Royal Collection Trust in Windsor.
Het laatste avondmaal kan uiteraard niet reizen, maar zal op bijzondere wijze (en op ware grootte) tóch aanwezig zijn. De tentoonstelling is het startschot voor het internationaleLeonardo da Vinci Jaar. In 2019 is het 500 jaar geleden dat Leonardo stierf. De tentoonstelling wordt samengesteld door gastconservator Michael Kwakkelstein (Universiteit Utrecht) en Teylers conservator Michiel Plomp.

Bezoekers kunnen vanaf 22 augustus online kaarten bestellen. De tentoonstelling is te zien van 5 oktober 2018 tot en met 6 januari 2019. 


Informatie overzicht

EvenementExpositie over Leonardo da Vinci
LocatieHaarlem
Datum05 oktober 2018  t/m  06 januari 2019
KortingNee
Prijs€ 13,50 p.p.


_