Overzichtstentoonstelling Ans Markus in Museum Jan van der Togt


03 oktober 2017  t/m  07 januari 2018_
_
_
_

Dit evenement heeft 03 oktober 2017  t/m  07 januari 2018 plaatsgevonden.
Hieronder vindt u nog de informatie over dit evenement.


Beschrijving

Museum Jan van der Togt toont een overzicht van Ans Markus, onder de noemer ANS MARKUS.


 


Aangrijpend
Op aangrijpende wijze onderzoekt Ans Markus de schaduwkanten van het leven in onder meer de recente schilderijenseries “verborgen verdriet” en “de pijn van oud”. Ook schilderde zij een reeks jeugdportretten van o.a. Frida Kahlo en Modigliani, waarmee Markus uiting geeft aan haar bewondering voor door haar gerespecteerde voorgangers.
Daarnaast hangt er een ruime selectie vroeger werk zoals de schetsen, tekeningen en kleinere schilderijen, alsook sculpturen in brons en porselein die Markus sinds enige jaren maakt.
Met deze nieuwe kant van haar toch al zo veelzijdige kunstenaarschap treed zij nu, na een succesvolle tentoonstelling, die bijna 90.000 bezoekers trok in Museum de Fundatie in Zwolle naar buiten.


 


Voor het eerst zijn alle creatieve uitingen op één plek te bewonderen.


 


PERSOONLIJKE BETROKKENHEID
De kunst van Ans Markus (1947) vormt een persoonlijke mythologie, die een eigen denk-, ervarings- en gevoelswereld omvat. Een sterke betrokkenheid bij haar medemensen is typerend voor Markus.
Haar tekeningen, schilderijen en sinds kort haar sculpturen in brons en porselein zijn het resultaat van een grondig en nietsontziend zelfonderzoek, waarmee zij een stem geeft aan breed levende gevoelens, in het bijzonder bij vrouwen.


De pijn van oud
In “de pijn van oud” speelt haar eigen moeder de hoofdrol. Markus vertelt aan de hand van intieme en verstilde beelden over de laatste levensperiode van haar moeder, die zij doorbracht in een verzorgingstehuis. De portrettenserie “verborgen verdriet” gaat niet over vrouwen maar over mannen. De kunstenares zoomt in op mannen die zorgen en verdriet met zich meedragen waarvan de buitenwereld geen weet heeft. Hun leed belet de mannen hun ware gezicht te tonen.


KUNSTENAARSPORTRETTEN
In vervolg op haar hommages uit de jaren ‘80 schilderde Markus tussen 2013 en 2015 in haar bekende realistische stijl de jeugdportretten van Frida Kahlo, Egon Schiele, Paul Gaugain, Pablo Picasso, Henri Matisse, Amadeo Modigliani, Edward Hopper en Vincent van Gogh.
Daarbij stelde ze zichzelf de vraag of deze kunstenaars al in hun jeugd konden bevroeden wat zij met hun kunst teweeg zouden brengen. In hoeverre is het kunstenaarschap een lotbestemming?


 


 


 Zelfportret
Met een zelfportret als meisje stelt Markus ook zichzelf die vraag en plaatst zij zichzelf in één beweging door in de kunsthistorische traditie van schilders die bij hun werk de mens als uitgangspunt nemen. Andere hommages op de expositie betreffen de couturiers Christian Dior, Coco Chanel, Hubert de Givenchy, Yohjio Yamamoto, Vivien Westwood en Oscar de la Renta. Verder zijn er enkele portretten te zien van bekende Nederlanders als Arjan Ederveen, Freek de Jonge, Job Cohen e.a. en een selectie uit haar indrukwekkende Medea-cyclus van eind jaren ‘90. Schilderijen uit de magisch realistische windselserie, waarmee Markus de afgelopen decennia een groot en trouw publiek wist te bereiken, ontbreken evenmin in Museum Jan van der Togt.


 


BRONZEN BEELDEN EN PORSELEIN
Een nieuw aspect van het kunstenaarschap van Ans Markus zijn de beelden in brons en klein werk in porselein. Zij maakte beelden die qua thematiek een sterke verwantschap bezitten met haar schilderijen. Het fysieke aspect van kneden in de klei gaf haar de uitlaatklep die ze op dat moment nodig had. Dat resulteerde in een groot aantal bronzen sculpturen.


 


BOEK


Ter gelegenheid van deze tentoonstelling verschijnt een tweede druk van het boek ‘Ans Markus – Als ik jou was…’. De eerste druk verscheen in 2016 bij haar expositie in Museum de Fundatie. Het boek zal in de museumwinkel te koop zijn voor 24,95 euro.


Museum Jan van der Togt


Dorpsstraat 50


1182 JE  Amstelveen


Tel.: (020) 641 57 54


 


Openingstijden:


Dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur


 


Toegangsprijzen:
Volwassenen                                       € 8,00


Kinderen tot 12 jaar, Museumkaart,


ICOM en Rembrandtkaart                     Gratis


 Foto: Sigrid Markuc


 

Informatie overzicht

EvenementOverzichtstentoonstelling Ans Markus in Museum Jan van der Togt
LocatieAmstelveen
Datum03 oktober 2017  t/m  07 januari 2018
KortingNee
Prijs€ 8,00 p.p.


_