Rondleiding Keramiek in de Basiliek st Bavo te Haarlem


09 juli 2017_
_
_

Dit evenement heeft 09 juli 2017 plaatsgevonden.
Hieronder vindt u nog de informatie over dit evenement.


Beschrijving

De Vriendenkring van de Nieuwe Bavo organiseert een rondleiding langs het keramiek. Aan deze decoratie dankt de basiliek st Bavo mede haar lichte goudkleurige atmosfeer.  De rondleiding onder een ervaren gids start om 15:00 uur en duurt ongeveer een uur.De basiliek st Bavo bevindt zich in het eindstadium van een grondige restauratie. Vooral het herstel van het keramiek was ingrijpend. In veel stenen was schade ontstaan door uitbloeiende zouten. Hierdoor bevatten ze niet meer de goudgele kleur en werden vaal.

Gouden atmosfeer
Dankzij de restauratie bezit de kathedraal weer haar ‘gouden atmosfeer’. Vooral de vele horizontale banden met bloemmotieven vallen op. Velen hebben een symbolische betekenis.
Rozen, lelies en zonnebloemen verwijzen veelal naar religieuze deugden. Daarnaast zijn er ook decoraties met dieren. Ook zie je talloze ingemetselde tegeltjes met decoratieve patronen. Bijzonder zijn verder een grote klok met kleurige keramische wijzerplaat plus een gootsteen met waterspuwer in de sacristie.

 

Jan Toorop en Han Bijvoet
Verdere hoogtepunten zijn o.a. het tegeltableau in een van de straalkapellen naar het ontwerp van Jan Toorop. Uniek zijn ook de tegeltableaus met kruiswegstaties door de Haarlemse kunstenaar Han Bijvoet.
Natuurlijk staat de rondleiding verder stil bij werken van ondermeer Anton Molkenboer. En bij het keramiek naar de ontwerpen van Jos Cuypers. Hij was de architect van de Nieuwe Bavo. 

 

Praktische gegevens
De rondleiding start bij de entree van de Nieuwe Bavo aan het Bisschop Bottemanneplein (onder de torens). Deelname alleen na opgave via  e-mail vrienden@rkbavo.nl,  o.v.v. rondleiding keramiek. Kosten € 7,00 p.p.Bij de foto's:

1/ detail tegeltableau van Jan Toorop

2/ pilaar met bloemmotieven (credit Pixelpolder)
Informatie overzicht

EvenementRondleiding Keramiek in de Basiliek st Bavo te Haarlem
LocatieHaarlem
Datum09 juli 2017
KortingNee
Prijs€ 7,00 p.p.


_