Maastricht aan Tafel, zo heet de bijzondere restaurantweek die elk jaar in Maastricht plaatsvindt. In 2012 won restaurant Harry’s van de vakjury de eerste prijs. Restaurant Pakhoes werd met een meerderheid aan facebook-likes door het publiek gekozen als winnaar.
Tijdens de zomereditie van Maastricht aan Tafel laten diverse Maastrichtse restaurants je smullen van mediterrane smaken, streekgebonden lekkernijen en Aziatische specialiteiten.
Een aantal cafés serveren dan tevens onder het mom van ‘Maastricht aan de Bar’ voor € 10,20 een ‘Maastrichts aperitief & tapas voor twee’.
Restaurant Pakhoes
In een van de oudste en meest pittoreske delen van Wyck bevindt zich op de Waterpoort 4-6 restaurant Pakhoes. Het restaurant ontleent zijn naam aan de steenkolen die hier vroeger werden opgeslagen. Nu komen er vooral mensen uit Maastricht en omgeving genieten van een stijlvol diner. Het terras biedt uitzicht op de Maas. Het interieur getuigt van een goede smaak. Witte rieten maar uiterst comfortabele stoelen en fraaie close-ups van witte orchideeën tegen de witgepleisterde wanden maken het geheel sfeervol.
25 jarig jubileum
Dankzij de gastvrije ontvangst van Yvonne Wolfs voel je je er meteen "thuis". Samen met haar man meesterkok Guidy Wolfs en haar zoon Yves (maître) maakt Yvonne van hun restaurant een groot succes. In 2014 vieren ze het 25 jarig jubileum van Pakhoes met speciale menu’s e.d. gedurende het gehele jaar.
Als aperitief schenkt Yvonne een frisse aperol op basis van prosecco, buiswater, veel ijs en sinaaspappel. Het was de grote hype van het preuvenemint 2012. Zelf kiezen we toch liever voor een kir wegens de meer delicate smaak.
Wit goud menu
Wij kiezen voor het witte-goud menu a € 48,50 per persoon. Daarbij schenkt gastvrouw Yvonne een riesling uit de Elzas Grand Cru Kaefferkopf A.C. 2011 van het Domaine M.Schoech uit Ammerschwir. Een riesling met een mooie droge smaak, zuivere mineralen en veel finesses. “We importeren hem zelf”, zegt Yvonne enthousiast.
In een klein glaasje serveert ze een hapje van het huis vooraf. Dit is een delicate mousse van witte asperges boven stukjes gerookte makreel.
Verwennerij voor de smaakpapillen
De eerste gang bestaat uit beetgare witte asperges met dun gesneden verse zalm en een zachte witte wijnsaus. Behendig slaat Yvonne met een groot mes een zacht gekookt eitje doormidden en besprenkelt de inhoud over deze verwennerij voor de smaakpapillen.
Dan volgt een romige aspergesoep van verse asperges met Limburgs beenham en gehakte peterselie. Dit wordt ingeschonken in een bord met grote rand en in het midden een diepe kuil. Het stijlvolle servies in harmonie met het sfeervolle interieur en uiteraard het verrukkelijke eten laat je wegdromen in een wereld van genot.
Het hoofdgerecht bestaat uit Nieuw-Zeelandse lamsrugfilet met Limburgse witte asperges en een fluweelzachte hollandaise saus. Verfrissend is de Caprese, een dessert van kiwi met aardbei, verse munt en een bolletje sorbetijs. Spannend is de vloeibare bonbon bij de koffie als afsluiting van dit verwendiner.
--------------------------------------------
Harry’s
In Wyck won Restaurant Harry’s in Hotel-Restaurant Beaumont de vakjuryprijs 2012 als zijnde ‘De beste van Maastricht aan Tafel’. Het door de Britse architect David Chipperfield ontworpen interieur heeft de uitstraling van een internationale brasserie. Harry’s staat al een eeuw voor ongedwongen eten en drinken in een informele en comfortabele setting . Sinds 1912 wordt het bedrijf gerund door de familie Beaumont. Op 1 april 1912 begon Willem Beaumont het naar hem genoemde pand als hoekcafe. Al snel breidde hij het uit tot een hotel-café-restaurant met twaalf kamers. Nu, 101 jaar later, is het hotel niet meer weg te denken uit Maastricht. Met inmiddels de vierde generatie aan het bewind telt hotel Beaumont nu 132 kamers.
Historie
Over de boeiende historie van dit familiebedrijf verscheen een fraai boekwerk: Beaumont 1912-2012. Met als centraal thema Hotel Beaumont tonen vele historische gebeurtenissen, herinneringen en prachtige foto’s hoe Beaumont en Maastricht onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.
Dankzij de warmte en uitstraling van het familiebedrijf en de innovaties ontwikkelde het stadsdeel Wijck zich tot een dynamische stadswijk. Het boek is te koop bij de receptie van het hotel.
Hofleverancier
Er zijn tevens diverse vergader- en banquetingruimtes én een restaurant, dat aangesloten is bij Maastricht Culinair, een samenwerkingsverband van toprestaurants in Maastricht. Gastvrijheid en persoonlijke service zijn van groot belang in dit familiebedrijf. Op 27 februari 2012 ontving het hotel het predikaat ‘hofleverancier’ en een maand later het Green Globe Label.
Zoals Harry zelf stelde:
”Een geslaagd diner is voor mij een goede keuken, een goed glas wijn, een fijne onopvallende bediening, maar bovenal goed gezelschap.”
AANBIEDING VOOR LEZERS VAN WWW.50PLUSSER.NL
Ontdek zélf de vele kleurrijke sterren van de gastronomische hoofdstad stad Maastricht!
Wil jij ook eens proeven van de smaakvolle stad Maastricht? Voor de lezers van 50plusser.nl is er nu een wel bijzondere ‘Proef Maastricht’ aanbieding!
Foto's: 2 en 3 Restaurant Harry's in Beaumont
Foto 4: Restaurant Pakhoes
Hotel Beaumont ‘Maastricht aan Tafel’ arrangement
Basic kamer € 74,50 p.p. / Comfort kamer € 84,50 p.p.
• Een overnachting in de Basic Residence of Comfort kamer Residence van Hotel Beaumont
• Maastricht aan Tafel 3-gangen diner bij Harry’s, in 2012 door de vakjury uitgeroepen tot het beste restaurant van Maastricht
• Uitgebreid ontbijtbuffet
• Koffie & Thee pakketje van Blanche Dael, de oudste koffie ambachtelijke koffiebranderij en theepakkerij van Limbur
Geldig van 4 t/18 augustus.