Mosseldag Yerseke op 16 augustus
Tijdens deze Mosseldag (traditiegetrouw op de 3e zaterdag van augustus, dus dit jaar op 16 augustus, laat Yerseke u alles beleven wat dit unieke dorp te bieden heeft.
Yerseke staat niet alleen bekend om haar oesters, mosselen, zeegroenten en andere schelpdieren.
Ook de gezelligheid, de gemoedelijke stemming en niet in het minst de aantrekkelijkheid van het dorpscentrum, de dijk met getijdehaventjes, de grote vissershavens, het getijdenstrandje en het uitgestrekte natuurgebied, De Yerseke Moer, dragen zeker bij aan de populariteit van Yerseke.
Yerseke en het zeebanket:
Het gevoel van de mensen in Yerseke, de bezienswaardigheden en het zien van de
productie maakt Yerseke tot een echte beleving.
Liefhebbers van zeebanket moeten
Yerseke een keer gezien hebben, omdat je daar niet alleen het zeebanket kunt eten, maar ook het leven en de productie eromheen kunt zien.
Hoe mensen leven voor en van de productie.
En als je dat beleefd hebt, smaakt dat bordje zeebanket toch even iets
lekkerder. Waar je de liefde voor de zee kunt proeven.
Historie Yerseke:
Van oudsher is Yerseke een landbouwdorp.
De boeren wilden ter afwisseling van de dagelijkse kost, die meestal uit eigen producten bestond, ook wel eens een visje vangen of mosselen gaan zoeken.
Deze lagen bij laag water op de drooggevallen platen of langs de oevers van de Oosterschelde voor het oprapen.
Yerseke werd vanaf de 15e eeuw een echt vissersdorp; eerst woonden er vooral arme mosselboeren, maar toen met de oesterteelt werd begonnen, groeide Yerseke uit tot een betrekkelijk welvarend dorp, waar zich steeds meer mensen gingen vestigen, die afkomstig waren van andere streken.
Dat Yerseke een vissersdorp is geworden was het gevolg van de overstroming van 5 november 1530, toen de Sint Felixvloed, een heel groot gedeelte van het land rond de Stad Reimerswaal heeft weggevaagd, waardoor Yerseke ineens aan het water kwam te liggen.
De plaats waar 18 dorpen ten onder gingen, bleek erg geschikt om mossels en oesters te kweken.
Later werd dit het belangrijkste gebied waar de mossels kunnen verwateren, waar ze zich ontdoen van zand en slib alvorens ze worden verpakt en naar de consument worden gebracht.
De strenge winter in 1962/1963 kwam met veel ijsgang, waardoor de meeste oesters verloren gingen.
Maar de Yersenaren bleven volhouden en begonnen naast de Zeeuwse platte oester ook met Japanse oesters te kweken, de zo genaamde creuses.
Op dit moment zijn de creuses het hoofdproduct, terwijl de platte oester nog steeds de lekkerste oester is.
Programma Mosseldag 2014:
De organisatie van de Mosseldag 2014 biedt op 16 augustus een ander programma dan de voorgaande jaren.
Mosseldag 2014 zal nog meer in het teken staan van de Zeeuwse mossel.
De Stichting Mosseldag Yerseke laat de bezoekers niet alleen de beroemde schaal- en schelpdieren proeven via een culinaire route, die zo ongeveer tussen het centrum en de havens loopt, ook worden de bezoekers meer geïnformeerd over het verhaal achter de natuurproducten uit Yerseke.
Het mosselplein is één van die onderdelen waar de bezoekers de mosselkweek, de mosselvangstgebieden en de mosselvisserij kunnen beleven en veel nuttige informatie over de mossel terug kunnen vinden.
Braderie en Muziek:
Naast een grootse braderie in het dorp en nabij de havens, ontbreken zeker de levendige terrassen met live muziek niet.
Voor jong en oud is een keur aan attracties te vinden op de kermis aan de haven. Deze kermis begint al de woensdag voor mosseldag.
Vlootschouw:
Bovendien kunt u meevaren tijdens de vlootschouw op een van de mosselkotters en kunnen de bezoekers genieten van vele muziekkorpsen tijdens de taptoe. Daarnaast is er het "mosselgeblaas", waarbij verschillende dweilbands, verspreid over het hele dorp gedurende Mosseldag optreden. `s Avonds vindt er op het parkeerterrein van de Willem Alexanderhaven een uitgebreide taptoe plaats.
Je kunt het volgen via Facebook, www.facebook.com/pages/Mosseldag-Yerseke/513518855384822?ref=hl
Locatie: Centrum Yerseke
Datum: 16 augustus
Voor meer informatie: www.mosseldagyerseke.nl